perjantai 22. marraskuuta 2013

Day 01 - Best book you read last year

Huomaan heti alkuun, ettei haaste ole lainkaan niin yksinkertainen kuin kuvittelin. Mielessäni näin, kuinka valitsen päivittäin yhden kirjan tai romaanihenkilön muistojeni kirkkaista sopukoista ja kirjoitan hujauksessa osuvan yhteenvedon valintaani johtaneista syistä. Mutta enhän minä muistaisi yhtäkään viime vuonna lukemaani kirjaa ilman blogini tai kirjavihkoni - johon olen kirjoittanut vanhanaikaisesti käsin jokaisen lukemani kirjan vuodesta 2001 asti - kallisarvoista apua.

Kun olen keksinyt, miten palauttaa kauan sitten lukemani kirjat mieleeni, seuraa uusi ongelma: minkä perusteella vastaan päivän haasteen, kun kysymykset ovat niin avoimia ja monitulkintaisia? Voisin heti poimia viime vuodelta viisi parasta kirjaa, sillä voittaja riippuu täysin niistä kriteereistä, joita päätän käyttää.

Jos keskittyisin siihen, mikä kirja herättää onnellisimmat muistot, valitsisin Riikka Pulkkisen Vieraan. Vaikka kärsin joulukuussa elämäni ensimmäisestä unettomasta kaudesta, mahtui tämän kirjan ympärille paljon lohdullisia hetkiä. Olin iltaisin töissä postikeskuksessa lajittelemassa joulukortteja, ja hermoni meinasivat revetä riekaleiksi levon puutteesta, mutta päivisin nautin vähäisistä valoisista tunneista ja antauduin Pulkkisen taitaviin käsiin lukuisten kahvikupillisten kera. Puoli vuotta aiemmin luin Pulkkisen Totta-romaanin, mutta vaikka se onkin mielestäni Pulkkisen taitavin teos, ei se herätä yhtä lämpimiä muistoja kuin Vieras eikä niin ollen ole iskostunut mieleeni samalla voimakkuudella.


Jos taas katsoisin kysymystä pedagogiselta kannalta, pitäisin viime vuoden parhaimpana kirjana Katja Ketun ja Krista Petäjäjärven toimittamaa Pimppini on valloillaan-antologiaa. Se oli ensimmäisiä selkeästi feministisiä teoksia, joita luin, ja se herätteli minut kiinnostumaan aiheesta siihen pisteeseen asti, että seurannassani on nykyään kymmenkunta feminististä blogia ja koetan jatkuvasti sivistää itseäni aiheeseen liittyen sekä teoreettisten että kaunokirjallisten teosten kautta.

http://hanapee.com/

http://feministing.com/
(Kuvia klikkaamalla pääset kahteen feministisesti suuntautuneeseen lempiblogiini)
  
Haluan kuitenkin valita voittajaksi kirjan, joka on viime vuoden kokonaisvaltaisesti vaikuttavin lukukokemus. Valinta Lionel Shriverin ja David Nichollsin välillä on todella hankala, mutta Nichollsin Sinä päivänä häviää nyt erittäin täpärästi, vaikka saikin minut vuorotellen itkemään ja nauramaan ja ylistämään niin intensiivisiä tunteita herättävän kirjailijaherran olemassaoloa. Olkoon siis Shriverin Jonnekin pois pitkän ja harkitun punnitsemisen tuloksena virallisesti viime vuoden voittaja kaikista niistä lähes kuudestakymmenestä teoksesta, jotka ehdin käydä läpi.



Jonnekin pois kertoo niin suuren tarinan, että on suorastaan hämmästyttävää, miten sujuvasti Shriver pitää langat käsissään. Laajasta aikaskaalasta huolimatta Jonnekin pois ei anna tilaisuutta mielenkiinnon herpaantumiselle. Henkilögalleria on monipuolinen ja hahmoihin kiintyminen rikastuttaa ja vahvistaa tunne-elämystä.

Havahduin siihen, etten ole lukenut Shriveriltä mitään yli vuoteen! Kenties olisi jälleen aika. Tämähän on mielekäs haaste, kun huomaan oppineeni jo jotakin arvokasta: älä unohda lukea lempikirjalijoitasi.

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi tämä, pitkästä aikaa löysin uutta mielenkiintoista luettavaa! Itselläkin kun aina on kirja kädessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan ilahduttava kommentti, kiitos! Toivottavasti löytyy sopivia lukuvinkkejä :)

      Poista